Tryksager er ikke døde – de har fået nyt liv

Tryksager er ikke døde

Skrevet af Line Wosniak –  Grafisk Designteknolog (Revideret af Stefan Noe)

Reklame er i høj grad blevet digital. Google, sociale medier og nu også AI har for længst overhalet avisannoncer og klassiske reklameformater. Det skyldes især de voksende muligheder for at målrette markedsføring med data – og samtidig få mere påvist værdi for annoncebudgettet.

Men betyder det, at tryksager hører fortiden til? Nej, men deres rolle har ændret sig. Og netop dét dykker vi ned i her.

1) Tillid og troværdighed

I takt med at data er blevet en valuta i sig selv, forsøger mange at udnytte privatforbrugeren via digitale kanaler. Samtidig er vi blevet vant til at ignorere reklamer, når vi scroller på telefonen – hvilket har skabt en voksende mistillid til digitale platforme og annoncørernes intentioner.

Tryksager skaber derimod en anden form for nærvær. De føles mere personlige og giver modtageren magten tilbage. Det styrker både tilliden og troværdigheden omkring dit brand.

Ønsker du at skabe relationer og skille dig ud fra mængden, bør du overveje at integrere tryksager i din markedsføring. De kan tilføre din kommunikation en mere håndgribelig og pålidelig værdi – som smitter positivt af på din service eller dit produkt.

2) Den taktile oplevelse

Apropos pålidelighed og tillid, så er der noget helt fysiologisk tiltrækkende ved at mærke og føle på materiale – og den del kan du ikke få med digitale medier.

Tryksager giver en sanselig oplevelse, som adskiller sig markant fra de digitale formater. Når vi kan se, røre og endda fornemme duften af papir og dets struktur, aktiveres flere sanser. Det skaber en stærkere kognitiv tilknytning og gør budskabet lettere at huske.

Samtidig inviterer tryksager modtageren til at tage aktiv stilling til budskabet. Og i det øjeblik materialet får lov at komme med hjem, opnår det ofte både længere levetid og flere eksponeringer – noget, der er svært at opnå i en digital strøm af indhold.

3) Pause i et digitalt landskab

I 2024 lå den gennemsnitlige daglige skærmtid for voksne i Danmark på 5-7 timer. Det er en betydelig del af den tid, vi er vågne. Og selvom vi efterhånden har vænnet os til det, oplever mange et stigende behov for pauser fra skærmen.

En bevidst pause giver mulighed for at genoplade og skabe ro i en hverdag fyldt med digitale indtryk. For meget skærmtid kan nemlig forstyrre hjernens evne til at bearbejde information og øge stressniveauet – særligt når vi konstant mødes af nye budskaber på sociale medier og online platforme.

Tryksager kan være en måde at skabe pausen. Når din målgruppe får noget fysisk i hånden, bliver der skabt et andet nærvær omkring budskabet. Det føles ikke som endnu en forstyrrelse, men som noget, man faktisk har plads til at tage ind.

Det kan være i form af en brochure, et roll-up, et indstik eller andet, der rammer en anden del af opmærksomheden – og dermed får bedre chance for at blive husket.

4) Glem ikke målgruppen

Midt i det digitale ræs kan det være nemt at glemme, at ikke alle foretrækker at møde budskaber på en skærm. Nogle målgrupper responderer stadig bedst på det fysiske. Det kan være aldersrelateret, men det handler i lige så høj grad om vaner, præferencer og kontekst.

Tryksager kan være et godt medie til at ramme dem, der ikke er til stede i samme grad digitalt, eller som har større tilbøjelighed til at engagere sig i noget, de kan holde i hånden. Det gælder især i brancher, hvor beslutningsprocesser kræver nærvær, overvejelse eller personlig relation.

At forstå sin målgruppe handler også om at vælge det rette format – og i nogle tilfælde er papir bare mere effektivt end pixels.

5) Ikke nødvendigvis mindre klimaskadelige

Mange vælger digitale løsninger med argumentet om, at det er bedre for klimaet. Men digital markedsføring er ikke nødvendigvis mere bæredygtig end trykte medier. Papir kan genbruges flere gange, hvorimod elektroniske enheder ofte kasseres, når de har udtjent deres tid. Samtidig bruger digitale løsninger store mængder energi. Især AI-modeller kræver enorme ressourcer til både beregninger og datalagring.

Og det handler ikke kun om de store systemer. Også de små digitale handlinger har en miljøpåvirkning. Som det ofte bliver fremhævet:

“Sending 20 emails a day over one year emits as much CO2 as driving 1,000 km by car.”

Supplement til digital marketing

Det betyder ikke, at tryksager pr. definition er bedre for klimaet. Men det er værd at huske, at det ikke giver mening at skære alt over én kam og fravælge trykte materialer alene ud fra en forestilling om, at digitalt altid er mere klimavenligt.

Trykte medier og digital markedsføring skal ikke stå i kontrast til hinanden. Tværtimod. Når du kombinerer de to, kan du løfte din kommunikation og skabe langt stærkere kampagner.

En fysisk brochure kan fastholde opmærksomheden på en anden måde end en digital annonce, mens det digitale kan være præcist og målrettet. Det handler om at bruge det bedste fra begge verdener – og skabe en oplevelse, der hænger sammen på tværs af kanaler.

Tænk eksempelvis på en eventkampagne. Forestil dig en bilproducent, der lancerer en ny model med et stort event på Strøget i København. Her bliver der sat flyers, balloner, bannere og skærme op, som skaber synlighed i gadebilledet og understøtter kampagnen. Før eventet skabes der opmærksomhed med digital annoncering, hvor man inviterer folk til at komme og prøvekøre bilen. Under selve eventet sendes der live på sociale medier, og der produceres organisk indhold, der viser stemningen. Efterfølgende fortsætter kampagnen online – eksempelvis med et budskab om, at man kan få 20.000 kr. i rabat, hvis man bytter sin gamle bil.

Det samme gælder messer og kundeevents. Her kan tryksager skabe troværdighed, tilstedeværelse og fysisk forankring – mens den digitale del sikrer rækkevidde, præcision og opfølgning.

Det vigtigste er at forstå, at det ikke handler om enten eller. Det handler om at bruge tryksagernes nærvær og taktile kvaliteter til at øge værdien af dine digitale kampagner og omvendt bruge det digitale til at give tryksagerne længere liv og større rækkevidde.

Relateret

SEO-strategi: Styrk din synlighed med search intent

I artiklen forklarer vi, hvad search intent er, og hvordan du målretter dit indhold til specifikke søgeintentioner. Efter at have læst indlægget vil du få indsigt i, hvorfor search intent er nøglen til en skarp og effektiv SEO-strategi.
Apropos betydning

Apropos betydning: Hvad dækker ordet over?

Leder du efter betydningen af apropos? Så er det næppe en tilfældighed, at du er havnet her. Vi har nemlig selv ordet apropos i vores brandnavn og ved derfor en del om, hvad det betyder – både i sprog og strategi.
Apropos brug af digitale medier - Årsrapport 2024

Apropos brug af digitale medier – Årsrapport

Forstå danskernes brug af digitale medier. Kvalificér dit marketingbudget med årsrapporten for udviklingen, trends og tendenser i onlineadfærden.